Livet

Tenketanken

Tall og statistikker blir ikke helt enige. Men hva jeg kan se etter å ha googlet «antall tanker per dag», er at vi tenker flere titalls tusen tanker hver dag. Det hadde vært helt fantastisk (og helt sikkert litt slitsomt) om alle disse tankene hadde vært nye tanker. Men en diger del av dem er de samme tankene som vi har tenkt før.

For et drøyt halvår siden hadde jeg en opplevelse i hodet jeg ikke kan huske å ha hatt på akkurat samme måte før. Det var gått en drøy uke siden jeg satte mine bein i Brasil og jeg hadde rukket å bli litt varm i reisetrøya. På vei til den lille byen Paraty fra den store byen Rio de Janeiro, befant jeg meg på vei 101, i en buss av behagelig standard. Utenfor vinduet jeg satt klistret til, var det ås etter år med irrgrønne trær, og innimellom fikk jeg glimt av havet. Ut av intet datt en tanke ned i hodet på meg: «Jøss, så god plass det var her da.» I hodet altså. Og nye tanker er hva jeg plutselig følte jeg hadde plass til. Jeg hadde ikke lenger en leilighet å tenke på. Jeg hadde ikke lenger noe styreverv i borettslaget å svare på mailer i. Jeg hadde ikke noe fly jeg skulle rekke. Jeg hadde ingen jobb som tynget meg. Ingen kjæreste å være sur på. Ingen annen forpliktelse enn å observere trærne nøye, i tilfelle det skulle sitte en Tucan i ett av dem. Makan til deilig følelse ass.

Tallene peker på at så mye som 98 % av alle tanker er mistenkelig like de tankene vi har tenkt før. Jeg vet ikke hva de siste 2 prosentene er, kanskje bare forskersympati for at vi ikke skal føle oss helt robot. Si at vi tenker 50 000 tanker hver dag, ikke sjans at 1000 er helt nyfødte!

Etter at den nevnte følelsen skyllet over meg på bussen i Brasil, har jeg lengtet etter å oppleve det samme igjen. Og jeg har klart det noen ganger.

Er det noe som bekymrer meg, skriver jeg det ned, vrir og vender på det og så: ferdig! Ut av mitt hode nå! Noen ganger går det, andre ganger ikke. Men jeg smører meg med tålmodighet, venter til den plagsomme tanken er ferdigtenkt, og så håpe at jeg aldri tenker den igjen.

Å ikke ha dekning på telefonen er også ganske nyttig for å greie å tenke noen helt nye tanker. Finn en strand i et annet land og la tankene vandre liksom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg føler meg utrolig intellektuell (bitteliten overdrivelse hehe) når jeg tenker det som føles som en helt ny tanke. Men det er bare plass til nye når jeg rydder unna gamle. Siden vi er 8 milliarder folk på jorda tenker jeg at jeg ikke er den eneste som har det sånn! Som den magasinskribenten jeg nå har blitt, ligger det i min natur å komme med noen tips, for å bli helt blown away over hvor mye plass det faktisk finnes i hodet, og hvor stas det er å faktisk kunne tenke! Tenk på det`a! Here goes:

Les masse bøker

Se utover havet

Sitt på bussen og stirr ut av vinduet uten forstyrrelser

Kutt grønnsaker sakte

Det skader jo ikke å tenke nytt fra tid til annen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply