Ut på tur

Jakten på en oldtimer eller ti

Som forrige innlegg gir en liten indikasjon på, blir jeg lett en smule besatt av gamle og dekorative kjøretøy. Da jeg kom til Cuba var noe av det første jeg så nettopp et gammelt og dekorativt kjøretøy, og jakten for å fange de fineste av disse på SD-kortet var igjen i gang. På Cuba blir de gamle, amerikanske bilene kalt oldtimers. USAs blokkade av Cuba ble effektuert i 1960, og siden da har ingen nye amerikanske biler kunnet bli importert til Cuba. De som er så heldige å ha en slik bil, holder den gjerne i god stand og bruker den kanskje som taxi eller sightseenbil. Jeg synes kontrasten mellom gammel amerikansk bil og nesten like gammel russisk bil er ganske spennende, det kryr av begge deler spesielt i Havanna, så i dette innlegget vil det finnes en eller begge typene på hvert eneste bilde.

Den første byen jeg var i på Cuba var Santiago de Cuba. Den ligger øst på øya og er proppfull av historie og gamle biler. Byen var hovedstad i noen tiår på 1500-tallet da spanjolene var ved makten, den var base for Don Facundo Bacardí sin første rom-fabrikk og Fidel Castro erklærte seier i Den Cubanske Revolusjonen fra balkongen i rådhuset. Jeg var så heldig å bo i et kjempefint hjem til et litt eldre par der mannen i huset, Willy, hadde denne bilen stående utenfor:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg ble umiddelbart litt forelsket :)

Enda lenger øst enn Santiago ligger Baracoa. Det var her Christopher Colombus først satte sin fot og hvor den første spanske bosettingen fant sted. Det går bare en vei mellom Santiago og Baracoa over fjellet, hvilket gjør at det ikke er så veldig mange turister der. Politiet som patruljerer veien er allikevel veldig nysgjerrig på hvor man skal med turistbussen sin. Ja, nei… Baracoa, kanskje? OK, bare å kjøre videre da.

Her er en fin bil som kom kjørende i Baracoa:

image

Trinidad er en utrolig sjarmerende by i sentrale Cuba. Den er på UNESCOs verdensarvsliste og det skjønner jeg veldig godt. Det er tydelig at det har vært masse rikdom på Cuba tidligere, med USA som største investeringsaktør. Da de opprettet blokkaden som følge av den Cubanske Revolusjonen ble det dårlig med vedlikehold av mange av de pene byggene. Sentrum i byene jeg har vært i har vært velholdt men jeg kan bare forestille meg hvor pent det hadde vært absolutt overalt om ikke fasadene i utkanten av sentrum hadde fått forfalle.

image

Litt morgenmekanikk må til!

image image

OK, denne passer ikke helt inne i konseptet oldtimer sånn bilmessig men den er helt klart gammel og bare et av mange eksempler på hvordan kjøretøy "tilfeldigvis" blir plassert foran bygninger med matchende farge.

OK, denne passer ikke helt inne i konseptet oldtimer sånn bilmessig men den er helt klart gammel og bare et av mange eksempler på hvordan kjøretøy «tilfeldigvis» blir plassert foran bygninger med matchende farge.

image

I Havanna skulle jeg tilbringe 5 dager. Altså, jeg var kommet til bilhimmelen! Det er ikke sikkert alle synes det er himmel med så mange gamle biler. Det er tydelig at mange av dem trenger mye vedlikehold.

Her er venner og familie samlet for å se på vra… bilen :)

imagePå Cuba er det ikke bare biler som brukes som taxi. Sykler med vogn bakpå finnes overalt og det lar guttene som sykler dem deg få høre. «Taxi lady? Taxiii?» Hyggelig det da, men Havanna sentrum er ikke så stort at jeg ikke kan gå.

To kjøretøy i en smekk:

imageHadde jeg tatt taxi istedet for å gå hadde jeg jo kanskje misset denne rosa finingen:

image

image

I alle farger står de parkert på rekke og rad.

Langs hver gate står det nesten garantert en fining og bare venter på å bli fotografert:

imageimageBakteppet for bilene i Havana synes jeg er meget fint. Det er trange gater, og husene her er minst dobbelt så høye som i Trinidad og Baracoa. De er fargerike, utsmykkede og gamle, fulle av historie. Det er fire hovedtorg i gamle Havana, bygget på forskjellige tider med forskjellige formål. På det største av dem, Plaza Vieja finnes det faktisk uteserveringer, de var det generelt ikke altfor mange av. Her kan man bare sitte å glo på mennesker, sitter man alene på en trapp er det garantert noen som kommer bort og vil prate! Folk befinner seg litt overalt, sittende på fortauet, på en sykkel, de selger frukt og grønnsaker eller bare prater med naboen.

Langs sjøsiden i Havanna går en vei kalt Malecon. Der kjørte det selvfølgelig drøssevis av fine biler, og noen litt mer slitne, som her:

image

Gammel russer, gammel amerikaner:)

Jeg kan dra tilbake til Cuba hvilken dag som helst! Det var ikke bare bilene som gjorde meg litt frelst. Menneskene er veldig hyggelige, smilende og gjestmilde. Mojitoene består for det meste av rom. Musikken er overalt i alle former. Dansing foregår hist og her og med hoftebevegelser som krever litt av en stiv nordmann. Kaffen er himmelsk og drikkes gjerne av små, veldig søte kopper slik at alle kan få. Fjellene, dalene, strendene…

Hasta la vista, Cuba! :)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Liv 16. juni 2015 at 21:09

  Hei, hei, heiiii. Dette ble en fantastisk god mimre-kveld for meg! Liv

  • Reply Guro Thobru 8. juli 2015 at 20:31

   Hihi så bra:) Jeg mimret ganske mye selv også!

 • Reply Lina 14. februar 2015 at 04:49

  Åh så magiska bilder!

  • Reply Guro Thobru 28. februar 2015 at 11:40

   Tusen takk Lina! :)

  Leave a Reply