Ut på tur

10 grunner til at jeg elsker Cuba

Det begynner å nærme seg et halvt år siden jeg kom hjem fra reisen til Sør- og Mellom-Amerika. «Hvor i alle verden har tiden blitt av?» Typisk utsagt fra en nostalgiker som mimrer over svunnen tid :) Det sist besøkte landet var Cuba, og jeg har stadig lyst til å dra tilbake. Her er noen av grunnene til hvorfor.

Menneskene.

Det skal godt gjøres å finne blidere, mer generøse og åpne mennesker enn på Cuba. Her godt representert ved en cowboy som gjorde bursdagen min til en helt ekstraordinær bursdag. Jeg fikk en cowboyhatt av ham, jeg fikk ri på hesten hans gjennom hele Trinidad (prinsesse-style) og han spanderte sukkerrørsdrikken han har i hånda.

IMG_7639

 

Guiden vår Riogers fra GAdventures er nesten hovedgrunnen til at jeg liker menneskene på Cuba så godt. Rett og slett et av de fineste menneskene jeg har møtt, og en ordentlig skøyer!

Photo 12.12.14 06 55 31

Musikken.

Den er overalt, dag og natt. Bygget på afrikanske og spanske tradisjoner og med masse forskjellige instrumenter. Du har sikkert hørt Guantanamera, en av de mest kjente og patriotiske sangene fra Cuba. Guantanamera betyr «jenta fra Guantánamo», en by midt på Cuba. Jeg kan ikke huske om gutta under spilte den akkurat da bildet ble knipset, men sannsynligheten for det er egentlig ganske stor :)

Photo 02.12.14 01 53 09

 

Maten.

De som mener maten på Cuba ikke er god, har vært svært uheldige. Det var ikke alle måltider som var noe å rope direkte hurra for, men de ble så til de grader veiet opp av mange veldig gode. Spesielt ett skiller seg ut. Da bussen vår brøt sammen mellom Santiago og Baracoa, var vi litt lost. Midt på en bru over en elv stoppet den, og rundt oss var det bare skog og noen få hus. Med flere timer til både den ene og den andre byen, måtte vi belage oss på noen timers venting på en buss som faktisk fungerte. Ting tar tid på Cuba, men det viste seg å ikke være noe problem så godt som vi ble tatt vare på. I ett av de få husene bodde noen veldig gjestfrie mennesker. De bød på kaffe mens de forsøkte å samle sammen resten av naboene for å lage mat til oss. Etter typ tre timer med sang, litt sporadisk dansing og quiz på et tun, ble vi servert et herremåltid. Det var helt utrolig. Her hadde naboene skrapt sammen det de hadde for å by 15 pers på mat og vi skrapte det tomt der vi satt på noen benker i mørket.

Photo 03.12.14 09 29 19

 

Kaffen.

Ah, kaffen. Sterk og god og servert på søtest tenkelige måte, i bittesmå kopper. SE på den bittelille søte koppen da! :)

Photo 06.12.14 06 10 02

Servert med en del av et sukkerrør og en liten kjeks. SØTT!

 

Husene.

Både innside og utside. Ikke alltid like velholdte etter at de amerikanske investorene dro tilbake til USA for over 50 år siden, men nesten alltid med en sprek farge som gjør en glad bare av å se på det.

IMG_8105 IMG_8148

Photo 12.12.14 07 34 21

 

 

 

 

Byene.

Jeg klarer ikke å velge en favoritt. Trinidad og Havana har begge en stor plass i mitt hjerte. Men så var det Baracoa da, og Santiago de Cuba. Alle har sin sjarm, historie, spesielle bil som kjørte forbi og menneske som gjorde inntrykk.

I Havana storkoste jeg meg på en takterasse med ganske allright utsikt.

I Havana storkoste jeg meg på en takterasse med ganske allright utsikt.

Bil og bygg i Havana. El Capitolio er en nesten tro kopi av United States Capitol i Washington D.C, men den i Havana er bittelitt høyere.

Bil og bygg i Havana. El Capitolio er en nesten tro kopi av United States Capitol i Washington D.C, men den i Havana er bittelitt høyere.

Bilde av Che på mange husvegger, her i Havana.

Bilde av Che på mange husvegger, her i Havana.

IMG_7096

I Baracoa en regntung dag…

I Guantànamo

Romen.

Den kommer man ikke utenom på Cuba. Jeg hadde aldri todd jeg skulle si det, men jeg liker faktisk rom on the rocks. Kommer selvsagt an på romen men på en takterasse i Havanna er nesten all typer helt riktig.

Havana Club...

Havana Club…

IMG_1538

Hvilken skal man velge?

 

Drinkene som lages på romen.

 Mmmmoooojito! …har aldri før smakt så godt som på Cuba. Den lages på en litt annen måte enn her hjemme, med minst dobbelt så mye rom, bare for å nevne noe. Og det er bare å spørre om påfyll av det sterke brune :)

På Hotel Nacional de Cuba i Havana er de kjente for å lage den beste mojitoen på Cuba. Den kommer også veldig høyt på min personlige mojito-liste :)

På Hotel Nacional de Cuba i Havana er de kjente for å lage den beste mojitoen på Cuba. Den kommer også veldig høyt på min personlige mojito-liste :)

Photo 04.12.14 10 52 46

Solnedgangene.

Solen blir ikke vakrere enn når den tar en dukkert i Det karibiske hav, her beskues den fra stranden i Trinidad.

2014-12-09 17.31.07

 

Naturen.

Alltid noe fint å se på, enten det er irrgrønne fjelltopper eller et uvirkelig blått hav.

2014-12-05 10.16.49

IMG_7305

Strandliv i Trinidad

 

Dagen jeg dro var dagen etter at Obama og Raul Castro snakket på telefonen sammen. Det var spesiell stemning i huset jeg bodde, vertinnen var fra seg av glede over å kanskje snart få kunne besøke nære slektninger hun ikke hadde sett siden de reise til USA på 90-tallet. Dulce María heter hun, og er nok en grunn til hvorfor Cuba tar opp en stor del i reise-hjertet mitt.

En hel del mennesker hade bodd i casaen til Dulce María i Havana, jeg håper det er plass til meg neste gang!

En hel del mennesker hade bodd i casaen til Dulce María i Havana, jeg håper det er plass til meg neste gang!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anders - Eventyrlyst 21. juli 2015 at 07:16

  Hola! Har lenge drømt om Cuba selv, og man må nesten reise dit nå – nå som Cuba og USA har blitt venner igjen. Hvilken GAdventures-tur tok du?

  • Reply Guro Thobru 29. juli 2015 at 13:26

   Hallo der :) Så hyggelig at du var innom bloggen min!
   Cuba Colonial het turen – anbefales! Og ja, ta turen til Cuba så snart du har mulighet.

  Leave a Reply